Ako ugase FAP, Priboj je mrtav grad! Danas 60-ti rođendan FAP-a – video – foto

Radnici fapa 60-ti rođendan Fabrike nastavljaju na barikadama uz blokadu pruge. Danas su imali najveću podršku građana od početka štrajka. Prvo su im se jutros pridružili taksisti, zatim su ih posetili učenici starijih razreda srednjih škola , dok su im preduzetnici sa Trga Fapa poslali pravu rođendanski tortu. Očekuje se najavljeni dolazak radnika iz sindikata zdravstva.

 

Fap istorijski video pogledajte šta je FAP:

Obraćajući se svim prisutnima i čestitajući 60-ti rođendan Fabrike, predsednik štrajkačkog odbora, Milorad Dragaš  rekaoje da je žalosno što ga ovako proslavljaju.

– Ili rešavamo naš status ili će da nas precrtaju, pozivamo Vučića da nam se pridruži na proslavi, rekao je Dragaš.

Prisutnima se obratio i  generalni direktor Fapa , Zaković , rekavši da FAP treba da postane okosnica razvoja ovog dela Srbije. Zaković je pozvao zaposlene da se što pre vrate svojim radnim obavezama , dok je  građanima i ostalim sindikalnim organizacijama je uputio poziv na proslavu.

Današnjem protestu na barikadam su se pridružili i članovi “Društva za cerebralnu i dečiju paralizu” koji su se odrekli obroka u korist radnika FAP-a, za njima su stigli i radnici zdravstva i PU “Neven”.

Zbog blokirane pruge „Fijat“ otkazao kompoziciju sa automobilima za Bar. „Železnice Srbije“ upozoravaju da je zbog blokada na prugama ugrožena bezbednost saobraćaja i da to preduzeće trpi velike štete.

Štrajkači kažu da drugog izbora nemaju, da ih je glad pritisla – jer im se duguju četiri i po plate. Još više ih brine opšta besposlica, kažu, mesecima fabrika ništa ne proizvodi.

– Kako štrajk može proizvesti štetu kada ništa nismo radili, uredno smo dolazili na posao, ali po ceo dan sedeli dokoni po pogonima. Ako se zatvori fabrika, kao što predlaže ministar Radulović „da je prodamo u staro gvožđe“, ljudi će ostati na ulicama. Alternative nema, u Priboju ništa drugo ne radi – poručuju Fapovci sa barikada.
Predsednik opštine Lazar Rvović kaže da će Priboj postati grad mrtvog rudnika, ako se ugasi FAP.
– Opštini preti bankrot. Od čega da kupimo mazut, ko će da plati grejanje ako FAP ne primi platu. Ko će da plati komunalije ako FAP ne podeli zarade? Kako će trgovac da namiri poreze i doprinose ako FAP-ovi radnici uzimaju robu na veresiju. Priboj nije Kruševac ili Trstenik, nema selo ili drugu zaleđinu da bi narod mogao da se snađe – tvrdi Rvović.

Radnici odbili Vučićev predlog
Radnici FAP sinoć su odbili predlog vicepremijera Aleksandra Vučića da se štrajk odmah obustavi. Vučić je juče, posredstvom predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića, pozvao štrajkače da uklone barikade sa pruge i štrajk zamrznu do petka i obećao da će, ukoliko njegova molba bude ulišena, u četvrtak posetiti Priboj. Sinoć u 18 sati, pošto su je Štrajkački odbor sazvao sve radnike, glasalo se o predlogu potpredsednika Vlade, koji je odbijen – jednoglasno!

FAP je nekoliko puta bio na korak od privatizacije. Najpre se interesovala holandska „Tatra“ koja je u želji da kupi fabriku istrajala do davanja obavezujuće ponude – i onda odustala. Potom se javio kineski „Dongfeng“.

 

Sve bi trebalo da bude stavljeno na papir, kada je gigant sa Istoka postavio neprihvatljiv uslov – da pribojsko preduzeće samo snosi rizike poslovanja.

 

Sredinom prošle godine konzorcijum fondova „Finkom kapital“ iz Kijeva i „Team constructions investments“ iz Londona dostavio je svoju privatizacionu ponudu. Odbijena je kao potcenjivačka.
– FAP mora biti sačuvan u nekoj formi da bi ovaj kraj živeo, kaže Mirko Stojović, koji je 12 godina bio direktor preduzeća.

fap1 fap2 fap3 fap4 fap5

izvor:BLIC, prijepolje 033 sandzakhaber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO