Ako treba, kontra mere za Makedonce

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija pratiti kako se u Makedoniji izdaju kontrolne markica za uvoz srpskog brašna.

109973982526a278c717d0413488915_640x428

Ljajić je u izjavi za Tanjug najavio uvođenje kontramera ukoliko taj problem ne bude rešen do ponedeljka.

Ljajić je Tanjugu izjavio da je, prema onom što mu je rekao makedonski ministar poljoprivrede Ljupče Dimovski, Makedonija sinoć od 22 sara trebalo da počne da izdaje kontrolne markice za izvoz srpskog brašna u tu zemlju.

On je naveo da je sinoć razgovarao sa makedonskim ministrom poljoprivrede, koji mu je rekao da će sinoć od 22 časa početi da se izdaju kontrolne markice za brašno, čime će biti omogućen izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju.

Ljajić je rekao da će taj proces danas biti nastavljen i da će Srbija pratiti šta se sa izvozom brašna dešava.

“Ukoliko taj probelm ne bude rešen do ponedeljka, Srbija će morati da uvede kontramere”, precizirao je Ljajić.

Srpski izvoznici brašna, kako su ranije naveli, suočili su se sa teškoćama kod izvoza u Makedoniju, jer je ta zemlja izmenama i dopunama Zakona o kvalitetu poljoprivrednih proizvoda propisala obavezu stavljanja kontrolnih markica za brašno od 1. oktobra.

Udruženje mlinara i pekara “Žitovojvodina” reagovalo je 22. oktobra tvrdeći da je izvoz brašna iz Srbije u tu zemlju potpuno onemogućen, jer kontrolne markice još nisu štampane.

“Žitovojvodina” podseća da je srpsko Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine početkom jula dostavilo makedonskom Ministarstvu poljoprivrede službeni dopis u kojem apeluje da Skoplje preduzme odgovarajuće mere kako bi se otklonili problemi u izvozu brašna iz Srbije u tu zemlju i da se odloži primena nove regulative dok se ne stvore uslovi za njenu nesmetanu primenu.

“U pismu je decidirano navedeno da će u protivnom Srbija biti prinudjena da primeni odgovarajuće kontramere prema uvozu iz Republike Makedonije”, navode u poslovnom udruženju “Žitovojvodina”.

Udruženje napominje da Makedonija do danas nije odložila primenu nove regulative za uvoz brašna, niti je Srbija uvela kontramere.

Makedonija je prethodno 1. jula donela meru o ogranicenju uvoza pšenice i brašna, koja je predvidjala da za kilogram uvezene srpske pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita.

Na sastanku komiteta CEFTA u Beogradu 22. jula sve clanice CEFTA izvršile su pritisak na Makedoniju da se obaveže da ukine spornu odluku u roku od mesec i po dana.

Uredbom je bilo predvidjeno da uvoz pšenice i brašna u Makedoniju bude ograničen do 31. decembra ove godine, ali je sporni propis, u delu koji se odnosi na pšenicu, prestao da važi 2. septembra, a na brašno 15. septembra.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO