Ako sumnjate – Šest znakova da vam prisluškuju mobilni telefon!

Kažu da uopšte nije komplikovano prisluškivati nečiji mobilni telefon. Dokaz je nedavna afera sa prisluškivanjem Angele Merkel. Možda niste toliko važni, ali nije isključeno da se neko bavi i vama i vašim mobilnim telefonom.

bug

Ako sumnjate u tako nešto, evo nekoliko „simptoma” da ste među izabranima za prisluškivanje:

Temperatura baterije
Jedan od vjerovatnih indikatora prisluškivanja je stanje baterije telefona. Opipajte svoj mobilni u vrijeme kada ga ne koristitie – ako je on topao ili, čak, vreo, to znači da se i dalje koristi. Imajte na umu da se toplota pojavljuje uglavnom prilikom korištenja (ili neposredno nakon punjenja) telefona. Sve u svemu, baterija može da bude vruća samo u slučaju da je telefon nedavno korišten.

Ako „punite” telefon češće nego inače – to je još jedan znak potencijalne prijetnje. Ako niste koristili uređaj češće nego obično, onda vaš telefon koristi neko bez vašeg znanja. Kada se telefon prisluškuje, baterija se mnogo brže istroši.

Prisluškivani mobilni telefon neprestano bilježi razgovore u svojoj okolini čak i ako izgleda da je u stanju mirovanja.

Napomena: mobilni telefoni imaju tendenciju da gube maksimalni nivo rada baterije tokom vremena. Ako je vaš telefon stariji od godinu dana, kapacitetet baterije se stalno smanjuje, u zavisnosti od intenziteta korištenja.

Isključivanje sa zadrškom
Kada isključujete telefon i primjetite veliku „zadršku”, pozadinsko osvjetljenje dugo gori ili, jednostavno, telefon „odbija”da se isključi, moguće je da ste prisluškivani. Atipično ponašanje telefona uvijek je upozoravajuće. Iako, opisani problemi mogu biti izazvani problemima sa hardverom ili softverom telefona.

Čudna aktivnost
Da li se događa da sa na telefonu iznenada upali pozadinsko osvjetljenje, ili se same od sebe postavljaju neke aplikacije, ili se uređaj sam isključuje? Čudno ponašanje može biti signal da neko daljinski kontroliše telefon. Ipak, imajte su vidu da identično ponašanje može biti posljedica smetnji prilikom prenosa podataka.

Pozadinski šumovi
Kada razgovarate, telefon koji je prisluškivan može „ispuštati zvukove”: nešto poput eha, električno pražnjenja, „klikova”… Doduše, ovo ne mora da znači da ste žrtva „špijuna” – možda se vaš sagovornik nalazi u gradskoj gužvi, gdje se svašta čuje. Međutim, ukoliko čujete pulsirajući šum iz svog telefona kada ga ne koristie – to može biti ozbiljan problem.

Smetnje
Ako koristite svoj mobilni telefon u neposrednoj blizini drugih elektronskih uređeja (poput televizora ) i on im stvara smetnje, to može biti posljedica prisustva stranih uređaja u kućištu mobilnog telefona. U većini slučajevima smetnje su normalne, ali ako se dešavaju u trenutku kada ne koristite telefon, to zaista može značiti da ste prisluškivani.

I virus?
Inače, priča se da „hara” novi virus za Android. Zahvaljujući njemu, onaj čiji je telefon „inficiran” obavi razgovor, „spusti slušalicu”, a onda njegov sagovornik još 10 sekundi može da sluša razgovor u okolini „zaraženog” telefona. A za 10 sekundi…. Šta sve može da se kaže… Dakle, pazite da, recimo, ne završite ljubaznu konverzaciju sa šefom koji vam (naravno) ide na živce, a onda društvu sa kojim sedite objavite „Opet onaj kreten” ili nešto slično…

sandzakhaber / izvor: haber.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO