AK Parti, CHP i MHP zajedničkom izjavom osudili teroristički napad u Istanbulu

Zajedničku izjavu su potpisali, a potom sa govornice Velike narodne skupštine Republike Turske pročitali šefovi stranačkih klubova Mustafa Elitas, Engin Altay i Erkan Akcay

 

Zastupnički klubovi vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti), te opozicionih Republikanske narodne partije (CHP) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) objavili su na sjednici turskog parlamenta zajedničku izjavu u kojoj najoštrije osuđuju teroristički napad u kojem je u Istanbulu ubijeno 38, a ranjeno 155 osoba.

Zajedničku izjavu su potpisali, a potom sa govornice Velike narodne skupštine Republike Turske pročitali šefovi stranačkih klubova Mustafa Elitas, Engin Altay i Erkan Akcay.

U Izjavi se ističe da je napad u Istanbulu divljački i brutalni teroristički napad na jedinstvo i bratstvo turskog naroda kojeg su počinili teroristi koji ne poznaju nikakve vrijednosti ni svetosti.

“Bez obzira koja teroristička organizacija stoji iza tog napada, svi moraju znati da se na taj način neće ugroziti jedinstvo i bratstvo turskog naroda, već da će samo biti ojačano. Ne smije se zaboraviti da se terorizam ne može opravdati, kao i to da se terorizmom Turska ne može pokoriti. Naš narod je u svojoj historiji bezbroj puta očuvao jedinstvo i prevazilazio probleme i napade“, navodi se u zajedničkoj izjavi tri turske parlamentarne stranke.

Parlamentarci također poručuju da nema sumnje da će Turska nastaviti odlučno da se bori protiv terorizma, a da će najbolja poruka biti jačanje bratstva i jedinstva nacije u toj borbi.

“Pokazat ćemo istu volju i odlučnost baš kakvu smo pokazivali i prilikom ranijih napada terorističkih organizacija PKK, ISIS, DHKP-C ili FETO. Izvjesno je da će naš narod jedinstvom pobijediti u borbi protiv terorista i zlikovaca koji će na kraju biti uništeni ili izvedeni pred lice pravde“, navodi se u izjavi.

“Ostavljajući sve naše političke razlike po strani, mi kao partije još jednom pokazujemo da nam je u borbi protiv terorizma cilj jedinstven. I nakon ovog terorističkog napada pokazujemo jedinstvo kakvo smo pokazali i tokom neuspjelog julskog pokušaja vojnog udara terorističke organizacije FETO”, navode turski parlamentarci iz reda partija AK Patri, CHP i MHP.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO