824. godišnjica Povelje Kulina bana

Povelja Kulina bana predstavlja političku, pravnu, sociološku, etičku i društvenu osnovu za jedan temeljit i korjenit tradicionalni i dugotrajni proces državnosti, vladavine prava i pravne države u Bosni i Hercegovini, rekao je direktor Udruženja bosansko-turskog prijateljstva “Bosfor” Rizvan Halilović na današnjoj tribini o temi “824. godišnjica Povelje Kulina bana”.

Kulin_ban_BiH(1180)

U organizaciji Udruženja demokratskih pravnika u BiH i Udruženja bosansko-turskog prijateljstva “Bosfor”, danas je u prostorijama Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca održana tribina o temi “824. godišnjica Povelje Kulina bana”. Cilj tribine je da se naučna i kulturna javnost BiH podstakne na više poštovanja, samopoštovanja i samodostojanstva, istakao je Halilović, podsjetivši da BiH posjeduje mnogo kulturne baštine kojoj ne posvećuje dovoljno pažnje.
BanKulin (1)“U ovom vremenu, trebali bi mnogi naši državnici da se ugledaju na državnike poput Kulina bana. Kao međunarodni subjekt, BiH bi mogla da povrati svoj ugled kakav je imala srednjovjekovna Bosna”, kazao je Halilović, izrazivši nadu da će se i mlađe generacije početi malo više zanimati za kulturna naslijeđa BiH.
Direktor Udruženja Demokratskih pravnika u BiH Hasan Balić istakao je da Amerikanci slave preko 100 godina državnosti i da je lijepo prisustvovati proslavi. BiH je 600 godina imala svoju državu i Kulina bana, koji se u svojoj povelji kune Bogom i jevanđeljem da će biti prijatelj svim ljudima i Dubrovčanima.
“Stanje za građane BiH je izuzetno teško sad, a nijedan narod ne može sam sačuvati Bosnu i Hercegovinu. Ako ne budemo svi zajedno, i Bošnjaci i bosanski Srbi i bosanski Hrvati srcem u Bosni, biće teže. A te ljude koji hoće da služe drugom, neće njih ni Zagreb ni Beograd. Oni imaju svoju inteligenciju i svoje ljude”, poručio je Balić.
Tribini su prisustvovali članovi VKBI-a, te brojni intelektualci.
Povelja Kulina bana nastala je prije 842 godine i najstarija je bosanska isprava, pisana bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. To je dvojezični dokument, što znači da je namijenjen i onima koji ne razumiju bosanski jezik. Povelja je ne samo do sada najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i povelja bosanskoga bana i najstariji državni dokument kod svih južoslavenskih naroda i država.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO