In memoriam: Aleksandar Aco Jaćović, bivši predsednik opštine NP i direktor Vojn Popovića

Novi Pazar – Beograd – Juče je u Beogradu u 83. godini života preminuo Aleksandar Aco Jaćović, nekadašnji predsednik opštine Novi Pazar. Aleksandar Jaćović je rođen 1934. godine u selu Ljuljac, opština Novi Pazar. Sahrana Aleksandra Jaćovića obaviće se u ponedeljak 30. januara u 11 časova na groblju Orlovača u Beogradu.

 

 
Osnovnu školu završio je u Novom Pazaru, srednju u Smederevu a diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.
Po završetku studija vratio se u rodni Novi Pazar gde je od 1972. do 1984. godine bio direktor Zemljoradničke zadruge Vojin Popović a za vreme njegovog mandata u Vojin Popoviću napravljen je ribnjak na Pazarištu i puštena u rad hladnjača „Krivača“.
U periodu 1986. – 1989. obavljao je funkciju predsednika Opštinskog komiteta Saveza Komunista a na funkciji predsednika Opštine Novi Pazar bio je od decembra 1989. do jula 1992. godine, kao poslednji predsednik opštine u okviru jednopartijskog sistema.
Uprkos izazovima tog vremena, nastalim raspadom SFRJ, Aco Jaćović će ostati upamćen kod svih građana Pazara kao čovek koji je dao ogroman doprinos očuvanju mira i stabilnosti našeg kraja.
U njegovo vreme beleženi su i značajni rezultati u oblasti privrede, pa je tako u junu 1990. u rad puštena druga faza Fabrike reznog alata a Preduzeće za proizvodnju akumulatora „Iskra“ je svoju proizvodnju nastavilo u potpuno novom objektu.
Za mandat Aleksandra Jaćovića na mestu predsednika opštine vezuju se i puštanje u rad glavnog dovoda vode sa Pazarišta, izgradnja vodovodne mreže, izgradnja stanova, mnogih seoskih puteva i gradskih ulica.
Po završenom mandatu, bio je direktor predstavništva holding kompanije „Vojin Popović“ u Beogradu a zatim i direktor Poslovne zajednice ribarstva Jugoslavije.
Dobitnik je srebrne plakete Zadružnog saveza Jugoslavije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO