Igrač američkog NFL-a kažnjen zbog sedžde

Američki ragbi igrač Husejn Abdullah je dobio kaznu za ‘nesportsko ponašanje’ nakon što je pao na sedždu proslavljajući glavni pogodak u igri (touchdown) i pobjedu svog tima. Zbog njegove sedžde sudija je podigao zastavicu i dosudio penal.

Dvadesetdevetogodišnjem igraču Chiefsa iz Kansas City-ja sudije su podigle zastavicu jer je navodno prekršio ‘pravila proslavljanja’.

U skladu sa pravilom 12, odeljak 3, član 1.- „Igračima je zabranjeno da proslavljaju ili demonstriraju dok su na terenu“.

Akciju sudija osudila je Nacionalna liga američkog nogometa (ragbija)- NFL u utorak ujutro u svom saopćenju gdje navode da Abdullah nije trebao biti kažnjen.

„Abdullah nije trebao biti kažnjen. Zastavica se ne podiže igraču koji pada na tlo iz vjerskih razloga“, navode iz NFL-a.

„Ja apsolutno volim nogomet. Apsolutno volim. Na kraju, ova igra će se završiti. Bez obzira da li neću moći da igram ili moje tijelo ne bude više moglo podnijeti, ova igra će za mene biti završena. Ali ja ću i nakon toga živjeti. Islam je način života. Mi vjerujemo u život nakon smrti. Mi vjerujemo u Džennet. Mi vjerujemo u Džehennem. Obožavanje Allaha će trajati do vječnosti, ali ne i nogomet. Dakle,kada to posmatrate na taj način, onda nogomet dođe nakon toga“, kazao je on.

Abdullah je inače prošle godine uzeo dopust iz Nacionalne lige američkog nogometa  kako bi otišao na hadždž sa svojim bratom, također ragbi igračem, Hamzom.

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) u utorak ujutro je izdalo saopćenje u kojem traži da NFL poduzme korake kao odgovor na kaznu.

„Da bi se spriječila pojava dvostrukih standarda apelujemo na zvaničnike lige da pojasne politiku o molitvi i priznaju da zvanično da je učinjena greška u ovom slučaju“, kazao je glasnogovornik CAIR-a, Ibrahim Hooper.

Kršćanski igrači rutinski prolaze nekažnjeno kada kleče u molitvi.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO