Gaza: Broj poginulih premašio 1.000

Tel Aviv/Gaza — Broj poginulih u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze, započetoj 8. jula protiv militanata Hamasa, premašio je danas 1.000, rekli su palestinski zvaničnici.

Oni su to objavili usred dvanaestočasovnog prekida vatre koji je omogućio stanovnicima Gaze da izvuku tela zatrpana u ruševinama i snabdeju se osnovnim potrepštinama.

Hiljade stanovnika se vratilo kućama da vidi razmere razaranja. Oni su, takodje, sahranjivali mrtve, a neki su otvoreno plakali, kada su videli kako im je malo ostalo, preneo je Asosijted pres.

U izraelskim udarima uništeno je stotine kuća, a desetine hiljada ljudi je moralo da pobegne.

Na izraelskoj strani poginulo je 43 ljudi, medju njima i radnik iz Tajlanda.

Izraelska vojska je danas popodne saopštila da su tri vojnika poginula prošle noći, tako da je je ukupan broj vojnih žrtava dostigao 40 za 19 dana sukoba.

Oko 5.870 Palestinaca je ranjeno, rekli su palestinski zdrvstveni zvačnici, prenosi BBC.

Desetine tela je nadjeno u delovima Gaze u koje se nije moglo ući dok nije počeo prekid vatre u 8 sati po lokalnom vremenu ( 7 po srednjeevropskom).

U Parizu je, u medjuvremenu, održan medjunarodni sastanak u pokušaju da se postigne trajnije primirje.

Državni sekretar SAD Džon Keri sastao se tamo s šefovima diplomatija Turske, Katara i nekih evropskih zemalja u nadi da će se uspostaviti duži prekid vatre.

“Mi pozivamo sve strane da produže humanitarni prekid vatre”, rekao je šef diplomatije Francuske Loran Fabijus novinarima posle sastanka.

“Svi mi želimo da postignemo trajni prekid vatre što je moguće pre i pozabavimo se i zahtevima Izraela u odnosu na bezbednost i zahtevima Palestianca u odnosu na socijalno-ekonomski razvoj”, kazao je on.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond istakao je da je neophodno u ovom trenutku “sprečiti gubitak života”.

Izraelska vojska najavila je da će nastaviti da locira i neutrališe tunele Hamasa tokom pauze u sukobu.

Ministar odbrane Izraela Moše Jaalon upozorio je da bi kopnena ofanziva na Gazu mogla uskoro značajno da se proširi.

Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivi u cilju da zaustavi prekogranično raketiranje.

Ofanziva je 18. jula proširena na kopno u nastojanju da se unište tuneli prokopani ispod granice za ubacivanje u Izrael.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO