Fehratović pismom Ugljaninu – Zahtjevam da tražite od RIK-a poništenje izbora u Tutinu!

Novi Pazar – Nosilac liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ dr. Jahja Fehratović uputio je pismo nosiocu liste „Za bošnjačko jedinstvo“ dr. Sulejmanu Ugljaninu, u kome je podcrtao krađu i brojne nepravilnosti izbornog postupka u općini Tutin, kao i Sjenici, koje su sprovele općinske uprave u kojima je stranka gospodina Ugljanina na vlasti.

„Nakon što su održani izbori za Bošnjačko naciuonalno vijeće, došli smo u situaciju da se suočavamo sa činjenicom da se na području općine Tutin desila masovna krađa glasova od strane Vaše liste praćena brojnim zloupotrebama i nepravilnostima, uključujući i upotrebu sile prema pojedinim članovima biračkih odbora naše Liste. Organizator izborne krađe u Tutinu je općinska uprava koju kontroliše Vaša politička stranka.

Sa biračkog spiska su nezakonito izbačeni svi oni za koje se sa sigurnošću znalo da su naši glasači. Na mnogim biračkim mjestima nisu korišćena ni propisana sredstva (sprej i lampa).

Izborne nepravilnosti zabilježene su i na području općine Sjenica, ali su neuporedivo manje u odnosu na općinu Tutin.“ – navodi se u pismu.

Fehratović od Ugljanina zahtijeva da od Republičke izborne komisije (RIK) i njegova lista zatraži ponavljanje izbora u Tutinu, kako bi njegova predizborna priča o stvaranju novog političkog ambijenta u Sandžaku i korektnih odnosa imala težinu i kako bi Bošnjaci dobili legitimno i kvalitetno Nacionalno vijeće.

„Želim Vam kazati da je sve to moguće izgraditi samo na bazi povjerenja. Povjerenje nije moguće ni zamisliti ukoliko se pobjeda na izborima nastoji ostvariti krađom glasova i drugim zloupotrebama. Kako bismo se približili konstituiranju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, od Vas očekujemo da i Vi zatražite od Republičke izborne komisije ponavljanje izbora na području općine Tutin, kako bi imali legitimne rezultate izbora i sa ovog područja.“ – kaže se u pismu.
Fehratović je na kraju naglasio da, u koliko se ne ispoštuje ovaj zahtjev, da lista „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ neće učestvovati u formiranju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

„U protivnom, mi nećemo priznati rezultate izbora niti svojim sudjelovanjem na bilo koji način doprinijeti legalizaciji tih rezultata niti takvog Bošnjačkog nacionalnog vijeća.“ – zaključio je Fehratović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO