Evo šta se dešava u vašem telu kada odložite alarm

Svima nama se desilo da odlože alarm bar jednom ili dva puta. Ljudi su uvereni da će im tih pet do deset minuta sna mnogo značiti. Ali to zapravo nije dobro za vaš organizam. Oštećenje koje nastaje odlaganjem alarma može vam upropastiti ceo dan.

Kada odložite alarm, igrate se sa REM fazom svog sna. To je najvažnija faza sna, ključna stvar za dobar mentalni fokus tokom dana – kaže doktor Majkl Brius, specijalista za snove. Alarm vas izvlači iz REM faze sna, a odlaganjem alarma i ponovnim padanjem u san opet ulazite u tu fazu.

Zbog toga se ceo dan osećate ošamućeno i vaša produktivnost je slabija. Još jedna od posledica je to što vaš telesni sat gubi svoj ritam. Za cirkadijalne ritmove koji utiču na vaš unutrašnji sat najbolje bi bilo da se probudite kada alarm zazvoni prvi put.

Ako ponovo zaspite nakon alarma, cirkadijalni ritmovi su poremećeni. vaše telo postaje zbunjeno kada je vreme za spavanje, a kada za buđenje. Zbog toga ste konstantno nenaspavani, pa po ceo dan ne možete da se razbudite u potpunosti.

Zato se odviknite od odlaganja alarma ili kupite sat koji nema mogućnost odlaganja. Ili jednostavno unapred podesite alarm za kasnije. Potrudite se da legnete ranije u krevet, pokušajte svakog dana da legnete bar po pola sata ranije. Ili na svakih nedelju dana pomerajte vreme leganja u krevet za po pola sata.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO