Erdogan optužio agenciju Fitch za “politički” rejting

Tvrdnje pojedinih agencija za kreditni rejting da turska ekonomija doživljava usporavanje izrečene su iz političkih razloga, a ne ekonomskih, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je prisustvovao sastanku vodeće turske poduzetničke asocijacije – TUSIAD, na kojem je pozvao sve turske biznismene da se udruže protiv bilo kakvih pokušaja da se naruši reputacija Turske.

Fitch Ratings je protekle sedmice ocijenio da bi ekonomski rebalans koji se može vidjeti u turskoj ekonomiji u prvom polugodištu mogao rezultirati poteškoćama u drugom.

Turski predsjednik je kritikovao izvještaj agencije Fitch, u kome je kreditni rejting Turske snižen.

Erdogan je kazao da bi turski poduzetnici trebali gledati optimistično na budućnost, jer će Turska nastaviti sa napretkom, uprkos regionalnim problemima, poput onih u Siriji i Iraku.

Predsjednik je istakao da će napredak u industriji biti postignut kada industrijalisti i poduzetnici budu dovoljno investirali i pozvao buznismene da više ulažu, širom zemlje.

“Razvijanjem novih prilika za investiranje ubrzaće se i proces riješavanja problema terorizma u Turskoj, sa kurdskim narodom, koji se u suštini podpiruje iz siromaštva.”

Turski predsjednik se dotakao i članka lista New York Times, u kome se iznose priče o vojnom regrutovanju u Turskoj, za koje je kazao da kao “par pričica” ne mogu naštetiti Turskoj.

“Međunarodni novinski list je iskoristio fotografiju mene i gospodina premijera kako izlazimo iz Hadži Bajram džamije, te je napisao kako teroristička grupa regrutuje militante iz naselja koje okružuje džamiju,” kazao je Erdogan, oštro odbacujući ove navode.

U članku američkog lista The New York Times, pod naslovom “ISIL privlači značajan priliv regruta iz Turske” – tvrdi se kako je Turska jedan od najvećih izvora iz kojih dolaze novi pripadnici terorističke grupe ISIL. U članku je prikazana fotografija predsjednika Erdogana i premijera Davutoglua kako napuštaju historijsku džamiju Hadži Bajram u Ankari.

List je ipak u srijedu objavio i malu ispravku o pomenutoj fotografiji: “Niti je džamija niti predsjednikova posjeta povezana sa regurutovanjem boraca ISIL-a u opisanom članku.”

(AA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO