Elijas Rebronja formirao listu za BNV – Pozivam sve na jedinstvo

Novi Pazar – Elijas Rebronja bivši šef Resora za obrazovanje u Bošnjačkom nacionalnom veću u tehničkom mandatu sa još oko 20 intelektualaca formirali su danas u Novom Pazaru Bošnjačku jedinstvenu listu (BJL), koja će učestvovati na predstojećim izborima za nacionalni savet Bošnjaka.

 

Rebronja je danas kazao da će podršku za formiranje liste zatražiti od svih relevantnih političkih, intelektualnih i drugih faktora Bošnjaka.

“Smatramo da na ove izbore treba da izađemo jedinstveni i da formiramo jednu zajedničku listu. Budući saziv BNV bi trebalo da bude sastavljen od predstavnika svih opcija i zato ćemo uputiti pozive drugim opcijama da nam se priključe i da kao jedna lista nastupimo na izborima”, 

Kao povod za formiranje jedinstvene liste, Rebronja navodi potrebu za prestanak podela među Bošnjacima, pogotovo u oblastima za koje je nadležno BNV – kultura, informisanje, obrazovanje i službena upotreba jezika.

“Ne vidim razlog zbog čega bismo se sukobili tokom predstojeće kampanje kada ćemo morati da sarađujemo u budućem Veću. Mislim da smo dovoljno sazreli da prevaziđemo sve podele i da u okviru jedne liste nastupimo zajedno na izborima”, rekao je Rebronja.

On je dodao i da bi na toj listi imali 11, a opcije bliske Bošnjačkoj demokratskoj zajednici Sandžaka i SDA Sandžaka po 12 kandidata.

Međutim, na prošlim izborima za BNV učestvovala je i lista Bošnjački preporod koju je podržala Sandžačka demokratska partija.

Na pitanje novinara radija Sto plus zašto nje nema u toj raspodeli, Rebronja je rekao da će “svakako i njima biti upućen poziv da se priključe BJL”.

Rebronja je prošle nedelje podneo ostavku na mesto šefa Resora za obrazovanje pri BNV u tehničkom mandatu, a kao razlog zbog kojeg je to uradio naveo je “unapred preuzete obaveze”.

“Smatram da sam uradio puno u razvoju obrazovanja na bosanskom jeziku i implementaciji tog modela nastave, ali u datim okolnostima nisam mogao više i zato sam podneo ostavku. Za bolje rezultate neophodno je bilo da iza neke ideje stanu svi”, izjavio je Rebronja.

On je dodao da i dalje podržava inicijativu BNV u tehničkom mandatu za promenu naziva škola u Sandžaku.

“Pre donošenja takve odluke neophodno je pokrenuti javne rasprave, održati tribine i informisati javnost pa tek onda doneti konačne odluke. To je odluka od krucijalne važnosti za sve Bošnjake u Srbiji, kao i odbacivanje nastavaka –vić i –ić iz prezimena, zbog čega se one moraju donositi opštim konsenzusom svih predstavnika Bošnjaka”, rekao je Rebronja.

Izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća održaće se tokom oktobra.

Raio sto plus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO