DOLIJAO! Uhapšen Akin Ozturk organizator puča u Turskoj!

U Turskoj je uhapšen bivši komandant turskog ratnog vazduhoplovstva, Akin Oztuk, koga nazivaju glavnim organizatorom oružanog prevrata, saopštava turska novina “Dejli sabah

SMS Erdogana: Svi na ulicePredsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, pozvao je građane da budu u pripravnosti i spreme se za novi izlazak na ulice. On je ranije izjavio da je pokušaj pobune dijela vojske “izdaja” i da će odgovorni platiti veliku cijenu. Erdogan je poslao i masovnu SMS poruku, pozivajući građane da ostanu na ulicama i “ustanu za demokratiju i mir”, prenosi BBC.

SMS poruka koja je stigla svim korisnicima mobilne telefonije potpisana je punim imenom turskog predsjednika, a gra]ani se u njoj mole da ustanu “protiv antivladinih snaga”.
To nije prvi put da Erdogan koristi mobilni telefon za komuniukaciju sa javnošću u protekla 24 sata. U jeku pokušaja puča, Erdogan se noćas obratio javnosti tako što se uživo uključio u program CNN Turk preko aplikacije na svom “ajfonu”.

On je ranije danas na svom Tviter nalogu naveo da je moguć novi napad pučista, zbog čega bi narod trebalo ponovo da se odbrani na ulicama. Prema njegovim rečima, opasnost još nije prošla, a napad se može dogoditi u svakom trenutku i narod treba da zadrži kontrolu nad ulicama.

On je saopštio da ima kontrolu nad državom, pošto su se vladine snage suočavale tokom noći s pokušajem državnog udara, eksplozijama, borbama u vazduhu i otvorenom vatrom, a u nasilju je poginulo više desetina ljudi.

U televizijskom obraćanju poslije slijetanja na istanbulski aerodrom Ataturk, Erdogan je rekao da je pobunu izvela “manjina” u vojsci i da su neki u vojsci primali naređenja sveštenika Fetulaha Gulena koji je u SAD, prenio je AFP. 

Erdogan je upozorio pristalice državnog udara da će “platiti visoku cijenu za izdaju Turske”, nevedno je u saopštenju njegovog kabineta.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO