Borci Islamske države preuzeli odgovornost za bombaški napad

Militanti iz Islamske države u srijedu su preuzeli odgovornost za sinoćnji samoubilački bombaški napad na šiitski kvart Bagdada u kojem su ubijene 33 osobe, u jednom od najtežih napada u posljednje vrijeme u iračkoj prijestonici.

Tvrdokorna sunitska islamistička grupa koja predvodi ofanzivu u sjevernom i zapadnom Iraku saopćila je da je eksploziju u Kadimiji, mjestu gdje se nalazi veliki šiitski hram, izveo borac po imenu Abu Abdul-Rahman al-Tunisi (Tunižanin), prenosi Reuters.

Zvaničnici su prvobitno saopćili da su ubijene 23 osobe, ali bolnički i zvaničnici iz mrtvačnice saopćili su u srijedu ujutru da je porastao na 33, uz više od 50 ranjenih.

Islamska država preuzela je odgovornost za val bombaških napada u Bagdadu, uključujući nekoliko eksplozija u subotu u kojima je ubijeno 27 osoba.

Sunitski borci predvođeni Islamskom državom osvojili su većinu iračkih sunitskih pokrajina u blizini Bagdada prošlog mjeseca, i njihovo napredovanje je zaustavljeno manje od 100 kilometara od iračke prijestonice.

Vladine snage pokrenule su kontraofanzivu prošle sedmice kako bi ponovo preuzele kontrolu nad Tikritom, rodnim gradom pogubljenog bivšeg predsjednika Saddama Husseina, ali su naišle na žestoki otpor militanata.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO